M.Fırat DEMİR

M.Fırat DEMİR

Mail: [email protected]

Haşimato Diyeti için Genel Öneriler

Haşimato Diyeti için Genel Öneriler

Haşimato (veya Hashimoto) tiroiditi aynı zamanda Hashimoto hastalığı olarak da adlandırılır.

Haşima totiroiditi, bağışıklık sisteminizin bir parçası olan beyaz kan hücreleri olan lenfositler yoluyla tiroid dokusunu yavaş yavaş yok eden bir otoimmün hastalıktır.

İlaçla tedavi edildiğinde bile semptomları yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Diyet ve yaşam tarzı Haşimato’yu nasıl etkiler?

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, antikor seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir, tiroid fonksiyonunu iyileştirebilir ve Hashimoto hastalığının neden olduğu semptomları azaltabilir.

Glutensiz beslenmek, süt ürünlerinden kaçınmak ve besin açısından yoğun, iltihap önleyici bir diyet uygulamak, Hashimoto hastalığının semptomlarını iyileştirebilecek birkaç ipucudur.

Hashimoto için faydalı takviyeler Selenyum, çalışmalar, günde 200 mcg selenyum almanın, antitiroid peroksidaz (TPO) antikorlarını azaltmaya ve Hashimoto hastalığı olan kişilerde refahı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Çinko, tiroid fonksiyonu için gereklidir. Araştırmalar, tek başına veya selenyumla birlikte kullanıldığında, günde 30 mg bu mineralin alınmasının hipotiroidizmi olan kişilerde tiroid fonksiyonunu iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

Kurkumin, hayvan ve insan çalışmaları, bu güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan bileşiğin tiroidi koruyabildiğini göstermiştir. Ayrıca, genel olarak otoimmün hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.

D Vitamini, hashimoto hastalığı olan kişilerde bu vitaminin genel popülasyondan önemli ölçüde daha düşük olduğu gösterilmiştir. Dahası, araştırmalar düşük D vitamini düzeylerini Hashimoto hastalığının şiddetiyle ilişkilendiriyor.

B kompleks vitaminleri, hashimoto hastalığı olan kişiler de aynı şekilde B12 vitamini açısından düşük olma eğilimindedir. Bir alma kaliteli B kompleks vitamini, B12 ve diğer önemli B vitaminleri.

Magnezyum, bu mineralin düşük seviyeleri, artan Hashimoto hastalığı riski ve daha yüksek tiroid antikorları ile ilişkilidir. Ayrıca, magnezyum eksikliklerinin düzeltilmesi tiroid hastalığı olan kişilerde semptomları iyileştirebilir.

Demir, hashimoto hastalığı olan kişilerde anemi gelişme olasılığı daha yüksektir. Bir eksikliği düzeltmek için demir takviyeleri gerekebilir.

Çinko, D vitamini ve magnezyum dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral takviyesi Hashimoto hastalığı olanlara fayda sağlayabilir.

Meyveler: çilek, armut, elma, şeftali, narenciye, ananas, muz.

Nişastasız sebzeler: kabak, enginar, domates, kuşkonmaz, havuç, biber, brokoli, roka, mantar vb.

Nişastalı sebzeler: tatlı patates, patates, bezelye, meşe palamudu ve balkabağı vb.

Sağlıklı yağlar: avokado, avokado yağı, hindistancevizi yağı, zeytinyağı, şekersiz hindistancevizi gevreği, tam yağlı yoğurt, hindistancevizi yoğurdu vb.

Hayvansal protein: somon, yumurta, morina, hindi, karides, tavuk vb.

Glutensiz tahıllar: kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, kinoa, kahverengi pirinç makarnası vb.

Tohumlar, sert kabuklu yemişler ve fındık ezmeleri: kaju, badem, macadamia fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, doğal fıstık ezmesi, badem yağı vb.

Fasulye ve mercimek: nohut, siyah fasulye, mercimek vb.

Süt ve süt ürünleri ikameleri (kalsiyum ve/veya D vitamini ile güçlendirilmiş): hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi yoğurdu, badem sütü, kaju sütü, tam yağlı şekersiz yoğurt, keçi peyniri vb.

Baharatlar, otlar ve çeşniler: zerdeçal, fesleğen, biberiye, kırmızı biber, safran, karabiber, salsa, tahin, bal, limon suyu, elma sirkesi vb.

İçecekler: su, şekersiz çay, maden suyu vb.

Bütün, besleyici yoğun gıdalar, herhangi bir sağlıklı diyetin çoğunu oluşturmalıdır ve özellikle Hashimoto hastalığınız varsa yardımcı olabilir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Şekerler ve tatlılar: soda, enerji içecekleri , kekler, dondurma, hamur işleri, kurabiyeler, şekerlemeler, şekerli tahıllar, sofra şekeri vb.

Fast food ve kızarmış yiyecekler: patates kızartması, sosisli sandviç, kızarmış tavuk vb.

Rafine tahıllar: beyaz makarna, beyaz ekmek, beyaz un ekmeği, simit vb.

Yüksek oranda işlenmiş gıdalar ve etler: dondurulmuş akşam yemekleri, margarin, mikrodalga yemekleri, domuz pastırması, sosis vb.

Gluten içeren tahıllar ve yiyecekler: buğday, arpa, çavdar, kraker, ekmek vb.

Şekerden, yüksek oranda işlenmiş gıdalardan ve glüten içeren tahıllardan uzak durmak, Hashimoto semptomlarını azaltmaya ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Bol uyumak, stresi azaltmak ve kişisel bakım uygulamak Hashimoto hastalığı olanlar için son derece önemlidir.

Yorgun hissettiğinizde vücudunuzun dinlenmesine izin vermek de önemlidir.

Kahve ve diyet takviyeleri bile tiroid ilaçlarının emilimini engeller, bu nedenle ilacınızı aldıktan sonra en az 30 dakika sudan başka bir şey tüketmemeniz en iyisidir.

Otoimmün hastalıklarda uzmanlaşmış bir diyetisyen veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, sizin için uygun bir beslenme düzeni bulmanıza yardımcı olabilir.

Besinler İlacınız Olsun.

Esenlikler Dilerim.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar